Czy Twoja działalność jest objęta koniecznością wdrożenia systemu HACCP? A może w ogóle nie masz pojęcia czym jest ten system albo czy firma powinna go stosować? Czas najwyższy by uzupełnić braki wiedzy i dowiedzieć się, czym jest i dlaczego analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontrol są tak istotne w kontekście prowadzenia jakiejkolwiek działalności związanej z żywnością. Na wstępie wyjaśnijmy, że kluczowy misją HACCP jest wykrycie i usunięcie wszelkich zagrożeń higienicznych. W kontekście produkcji żywności jest to w rzeczywistości główny czynnik, co właściwie każdy może potwierdzić.
Wiemy już więc czym to jest, a także na pewno domyślamy się, z jakich powodów jest to istotne, aby każda działalność spożywczo-higieniczna spełniała wszelkie kryteria z tym związane. W tym momencie warto powiedzieć kilka słów o ofertach firm, które zajmują się tym zagadnieniem. Na rynku znajdziemy speców od HACCP, którzy są w stanie kompleksowo wdrożyć system do firmy. Klient może liczyć na darmowe konsultacje, aby rozwiać wszelkie wątpliwości w tym temacie. Możnoraz w dodatku skorzystać ze szkolenia pracowników i całego personelu. Głównie przydatna będzie pełna weryfikacja błędów, które potencjalnie mogą występować przy wdrożonym już systemie. Profesjonaliści HACCP oferują też wewnętrzny audyt, dzięki czemu wymagania systemu zostaną skonfrontowane z tym, jak obecnie działają procesy w firmie. Jako, że przepisy żywnościowe zmieniają się bardzo często, firmy żywnościowe powinny jak najszybciej przeprowadzić u siebie audyt HACCP i upewnić się, czy system jest prawidłowo wdrożony i prowadzony.
Dodatkowe informacje: sanepid władysławowo.